Uusi haku/Ohjeet/Usein kysyttyä/PalautePå svenskaIn EnglishSuomeksi

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Toimiiko Matka.fi-palvelu myös kännykässä?
Matka.fi-palvelun käyttö vaatii aina Internet-yhteyden. Palvelun taustalla toimiva tietokanta on massiivinen, joten sen lataaminen kokonaisuudessaan päätelaitteeseen on hyvin haastavaa. Palvelun toimivuus puhelimessa riippuu puhelimen selaimesta. Uudemmissa malleissa olevilla selaimissa palvelua pystynee käyttämään, mutta varsinaisesti palvelu on suunniteltu normaaliin internet käyttöön.

Miksi reittiehdotuksessa ei näy yleisesti käyttämäni linja?
Matka.fi-palvelu laskee reitit käytettävissä olevan tiedon eli arvioitujen ajoaikojen ja laskentaparametrien perusteella, eikä siis osaa järjestää hakutuloksia esimerkiksi reitin suosittuuden mukaan. Palvelun yksi tarkoitus on myös tarjota vaihtoehtoja ja uusia mahdollisuuksia. Tässä tapauksessa Matka.fi-palvelun tarjoama hyöty on vertailumahdollisuus; voit tarkistaa, sujuisiko matkasi kenties nopeammin tai helpommin reittiehdotusten mukaisesti.

Miksei Matka.fi-palvelu löydä kotiosoitettani tai hakemaani paikannimeä?
Matka.fi-palvelun paikkatietokantoja ylläpidetään useista eri lähteistä, mutta puutteita valitettavasti löytyy aina. Käyttäjien palaute on erittäin tervetullutta puutteiden ja virheiden korjaamiseksi.

Miksi reitit eivät kulje kartalla katuja pitkin?
Matka.fi-palvelu muodostaa kulkuneuvossa matkustettavan osuuden pysäkiltä pysäkille ja piirtää pysäkkien välisen reitin suorana janana. Tämä johtuu siitä, että taajamien ulkopuolella teihin on merkitty hyvin harvakseltaan ns. muotopisteitä, joiden avulla reitin voisi merkitä kulkemaan teitä pitkin. Kävelyosuudet lasketaan kävelyreitistöllä täydennettyä katuverkkoa pitkin, ja kävelyosuuksilla muotopisteitä on enemmän käytössä, joten ne seuraavat kartalla paremmin katuja.

Miksi Matka.fi-palvelun näyttämä kävelymatka kotoani lähimmälle pysäkille on liian pitkä?
Kävelyt muodostetaan pääasiassa katuverkkoa pitkin. Katuverkkoa on täydennetty kävelyreitistöllä, jossa on mukana kevyen liikenteen väyliä. Kaikkia pienempiä kävelyteitä ja polkuja ei aineistoon kuitenkaan ole merkitty, josta johtuen reitti piirtyy kartalle vain aineistosta löytyvien kävelyreittien kautta. Näin ollen ilmoitetut kävelymatkat saattavat osittain olla todellista hieman pidempiä.

Miksei Matka.fi-palvelu näytä matkan hintaa?
Joukkoliikennejärjestelmässä on käytössä suuri määrä lippulajeja ja hintoja, joiden esittäminen luotettavasti yhdessä palvelussa on erittäin haastavaa. Lippujen hinnat löydät liikenneoperaattorien www-sivuilta. Palveluun on tehty mahdollisuus siirtyä VR:n lipunmyyntiin valitsemalla 'VR Tickets'.

Matka.fi-palvelu suositteli vaihdollisia yhteyksiä, vaikka 20 minuuttia myöhemmin lähtevällä bussilla olisi päässyt suoraan. Miksi sitä ei näytetty?
Matka.fi-palvelun antamat ehdotukset ovat ajankohtaan sidottuja, ja tässä tapauksessa olit antanut haluamasi lähtöajan. Vaihtamalla kerran olet selvästi aiemmin perillä. Mikäli haluat välttää vaihtamista, valitse tarkennetussa haussa reittityypiksi 'Vähiten vaihtoja'.

Miksi ehdotuksessa on mukana paikallisjunia, vaikka rajasin haussa junat kokonaan pois?
Junien ja bussien rajaaminen pääkaupunkiseudun reiteistä ei ole mahdollista paikallisliikenteen reitityksen liiallisen hankaloitumisen takia. Tästä johtuen reittiehdotuksiin tulee mukaan paikallisjunia- ja paikallisbusseja, vaikka toinen näistä kulkumuodoista olisikin rajattu haussa pois.

Olen tallentanut kotiosoitteeni omaksi paikaksi ja yritin hakea reittiä kotiin. Kirjoitettuani lähtöpaikan yritin lisätä määränpääksi kotiosoitettani klikkaamalla osoitetta omien paikkojen sarakkeessa. Koti ilmestyi lähtöpaikaksi ja kirjoittamani lähtöpaikka hävisi. Mikä meni vikaan?
Matka.fi-palvelu olettaa, että ensin valitaan lähtöpaikka ja sen jälkeen määränpää. Kuittaa lähtöpaikka ensin valituksi 'Hae paikat' -painikkeella, jolloin teksti muuttuu vihreäksi. Sen jälkeen voit valita määränpään omista paikoista, kartalta tai hakemistosta.

Olen lisännyt oman työmatkani selaimeni bookmark -listaan ja valitessani sen saan reittiehdotuksen, jonka ajankohta on jo mennyt! Miksi näin?
Parempi tapa säännöllisesti kuljettavan reitin tallentamiseen on 'Tallenna reitti'-toiminto. Suosikit (bookmark) -listaa käytettäessä kannattaa osoitteesta poistaa ajankohdan määräävät parametrit. Voit myös käyttää reittiehdotustaulukossa olevaa 'Nyt'-linkkiä päivittääksesi kellon ja päivämäärän.

Haluaisin mennä julkisilla liikennevälineillä paikkaan, jonka osoitetta en tiedä. Miten löydän reitin sinne?
Oletetaan, että haluat matkustaa Länsisatamaan. Helpoin tapa on kokeilla suoraan haluamasi kohteen nimeä, eli kirjoita tekstikenttään 'Mihin' esimerkiksi 'länsi' ja saat listauksen Länsi-alkuisista paikoista, jotka Matka.fi-palvelu tunnistaa. Toinen vaihtoehto on hakea hakemistosta kaupunki tai kunta johon olet matkalla ja klikata paikkakunnan nimeä, jolloin aukeaa valikko erilaisista kohteista (POI, points of interest); tässä esimerkissä siis ’Helsinki’ --> ’Liikenne ja pysäköinti’ --> ’Länsisatama’. Mikäli kohdetta ei näillä keinoin löydy, voit käyttää karttahakua, jos tunnet suurin piirtein kohteen sijainnin.

Mitä kartalla esitettävät eriväriset viivat kuvaavat?
Matka.fi-palvelun karttapalvelussa reitit esitetään viivoina ja reitin pysäkit ympyröinä. Eri kulkumuodoilla tehtävät matkan osuudet kuvataan eri väreillä seuraavasti: bussi = tummansininen, juna = punainen, metro = oranssi, raitiovaunu = vihreä, lautta = vaaleansininen ja kävely = sininen katkoviiva. Vaihdot liikennevälineestä toiseen kuvataan keltaisilla ympyröillä ja matkan alku- ja päätepiste keltaisilla neliöillä. Reittiehdotusten yhteydessä näytettävät symbolit noudattavat samaa väritystä.

Miten osaan jäädä pois oikealla pysäkillä, jos matkustan uuteen paikkaan?
Reittiehdotuksen alla on linkit 'Näytä reitti kartalla' ja 'Näytä tarkka pysäkkilistaus', joista jälkimmäisellä saat näkyviin kaikki pysäkit, joiden kautta reitti kulkee. Tulostamalla listan ja sitä seuraamalla osaat jäädä pois oikealla pysäkillä/asemalla. Voit myös hakea karttaikkunaan haluamasi kohdan reittiä ja avata pysäkkilistauksen kartan alle, jolloin voit tulostaa ne samalle sivulle mukaanotettavaksi ohjeeksi. Tässä on kuitenkin huomioitava se, että erityisesti taajamien ulkopuolella osa pysäkeistä on nimeämättömiä, jolloin listassa lukee pysäkin kohdalla ’Nimetön pysäkki * ’.

Ovatko yöbussit mukana palvelussa? Yritin löytää reittiä myöhään perjantaina enkä löytänyt yöbusseja käyttäviä reittejä.
Matka.fi-palvelu poikkeaa paperiaikatauluista siinä, että vuorokausi vaihtuu normaalin vuorokaudenvaihteen mukaan eikä klo 04. Näin ollen perjantain ja lauantain väliset yölinjat löytyvät lauantain päiväyksellä ja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ajavat yölinjat sunnuntain päiväyksellä. Yölinjat ovat siis mukana palvelussa; olet varmaankin etsinyt erehdyksessä reittejä perjantaiaamulle, vaikka tarkoituksesi oli hakea niitä lauantaiaamulle.

 Takaisin

HUOM! Tulokset perustuvat arvioituihin ajoaikoihin. Ehdotetun yhteyden toteutumista ei voida taata.
Copyright © 2015 Liikennevirasto - Tutustu myös avoimen datan rajapintoihin
Powered by CGI