Uusi haku/Ohjeet/Usein kysyttyä/PalautePå svenskaIn EnglishSuomeksi


Matka.fi -palvelu on Liikenneviraston tarjoama ovelta-ovelle -reittisuunnittelupalvelu joukkoliikennettä käyttäville. Matka.fi -palvelu kertoo reitin pisteestä A pisteeseen B tiettynä ajankohtana.

Yleistä Matka.fi-palvelusta
Tietojen syöttö
Haun käynnistäminen
Hakutulokset
Omien reittien ja paikkojen tallentaminen
Karttatoiminnot
WWW-teknisiä seikkoja
Symbolien selitykset
Tietojen ylläpito

Lue myös vastauksia kysymyksiin (FAQ).

Yleistä Matka.fi-palvelusta

Palvelun avulla voit etsiä joukkoliikenteen kulkuyhteyksiä antamiesi lähtö- ja määräpaikkojen välille. Palvelu etsii esim. nopeimman tai vähiten vaihtoja sisältävän yhteyden, jossa on huomioitu myös kävelyyn kuluva aika.

Pitkänmatkan linja-autoliikenteen aikataulut saadaan palveluun Liikenneviraston linja-autoliikenteen VALLU-liikennelupajärjestelmästä.

Reittiehdotukset perustuvat arvioituihin ajoaikoihin. Ehdotetun yhteyden toteutumista ei voida kuitenkaan taata. Liikennevirasto ei korvaa kulkuyhteyden toteutumatta jäämisestä mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja.

Sivun alkuun


Tietojen syöttö

1. Lähtöpaikka (mistä) ja määränpää (mihin)

Palvelu laskee reittiehdotuksen antamasi lähtöpaikan ja määränpään välillä haluamanasi ajankohtana. Valitse ensin lähtöpaikka ja sen jälkeen määränpää jollain seuraavista tavoista:

  1. Kirjoita katuosoite, pysäkin nimi tai paikka tekstikenttään. Esimerkiksi Kuusitie 3, Helsinki. Kirjoita hakusanasta vähintään 3 ensimmäistä kirjainta. Mikäli antamallasi hakusanalla löytyy useampia vaihtoehtoja, valitse haun käynnistämisen jälkeen listasta haluamasi vaihtoehto. Jos valitset listasta kadunnimen tai kirjoitat tekstikenttään kadunnimen ilman osoitenumeroa, pyytää palvelu erikseen osoitenumeroa.

  2. Valitsemalla 'Kartalta'-linkin pääset karttahakuun, jossa voit osoittaa lähtöpaikan tai määränpään kartalta. Osoittamaasi kohtaa lähinnä sijaitseva katuosoite valitaan syötteeksi. Voit liikuttaa ja tarkentaa karttaa sekä hakea haluamaasi osoitetta karttaa osoittamalla. Valittuna oleva osoite näkyy harmaalla lomakepohjalla vihreänä tekstinä Mistä/Mihin kohdassa.

  3. 'Hakemistosta'-linkistä pääset aakkoselliseen hakemistoon, josta voit hakea haluamaasi kohdetta kadunnimien, pysäkkien ja paikkojen listauksista.

  4. Mikäli olet tallentanut omia paikkojasi muistiin, voit valita niitä suoraan etusivun alaosan listasta. Mikäli haluat valita oman paikan lähtöpaikaksi, voit suoraan valita sen listasta. Halutessasi valita oman paikan päätepisteeksi, sinun on ensin valittava lähtöpaikka ja kuitattava valinta hakupainikkeella, jonka jälkeen voit valita oman paikan päätepisteeksi listasta.

Kuva
lomakkeesta

2. Ajankohta (kello ja päivämäärä)

Oletuksena Matka.fi-palvelu käyttää tämänhetkistä kellonaikaa. Voit myös syöttää haluamasi päivämäärän ja kellonajan, jolle haet reittiä. Voit valita, haluatko antaa ajankohdan lähtöaikana vai perilletuloaikana. Oletuksena on lähtöaika. Päiväys on muotoa pp.kk.vvvv ja kellonaika 00:00-23:59. Nyt linkistä voit päivittää kellonajan tämänhetkiseksi. Kellonaika haetaan palvelimelta, joten se ei riipu oman tietokoneesi kellon asetuksista. Mikäli haet reittejä puolen yön jälkeiselle ajalle, ole tarkkana päivämäärän kanssa, jotta saat reittiehdotukset tarkoittamallesi ajankohdalle. Aikataulutietojen vuorokausi vaihtuu klo 00:00.

3. Junan, bussin tai lentokoneen rajaaminen pois haussa

Haussa voidaan rajata pois kaukoliikenteen bussiyhteydet, junat tai lentoliikenne. Tämä tehdään poistamalla ruksi sen kulkumuodon kohdalta, jota ei halua mukaan reittiehdotuksiin. Poikkeuksena rajauksessa on pääkaupunkiseudun paikallisliikenne. Tehtäessä haku Helsingin seudun (HSL) alueelle reittiehdotuksesta ei voida rajata pois paikallisjunia tai -busseja, vaan haku palauttaa aina parhaan mahdollisen yhteyden alueella riippumatta siitä, millä kulkuvälineellä reitti kuljetaan.

4. Vaihtomarginaali

Vaihtomarginaali tarkoittaa liikennevälineen vaihdolle laskettavaa varmuusaikaa. Oletuksena käytetään 3 minuutin marginaalia. Se tarkoittaa, että jos arvioitu saapumisaika pysäkille on klo 8.30, kulkuneuvo johon vaihdetaan saa lähteä tältä pysäkiltä aikaisintaan klo 8.33. Marginaalin pienentäminen saattaa johtaa nopeamman reittiyhteyden löytymiseen, mutta samalla epävarmuus yhteyden toteutumisesta käytännössä kasvaa. Tietyille liityntäyhteyksille on asetettu kiinteä marginaali, johon käyttäjän asettama marginaalin muutos ei vaikuta. Lisäksi vaihdossa otetaan huomioon kävelyaika tulopysäkiltä lähtöpysäkille. Lentoasemilla on käytössä kiinteät vaihtomarginaalit. Saapuvien lentojen vaihtomarginaali on 15min, lähtevillä lennoilla vaihtomarginaali on yleisesti 30-45min.

5. Kävelynopeus

Kävelynopeudelle on valittavissa neljä vaihtoehtoa: hidas 30 metriä minuutissa, oletus 70 metriä minuutissa, nopea 100 metriä minuutissa ja juoksu 200 metriä minuutissa. Oletuksena käytetään 70 metriä minuutissa, joka on yleisesti liikennesuunnittelussa käytetty kävelynopeus kaupunkioloissa.

6. Reittityyppi

Reittityyppejä on valittavissa neljä erilaista: oletus, nopein, vähiten vaihtoja sekä lyhyin kävelymatka. Oletuksena käytetään neutraalia reititystyyppiä, joka pyrkii löytämään nopean yhteyden kohtuullisilla vaihto- ja kävelymäärillä. Nopein pyrkii olemaan kohteessa mahdollisimman aikaisin tai lähtemään mahdollisimman myöhään riippuen siitä, onko ajankohta annettu lähtö- vai perilläoloaikana. Kyseessä on siis kyseisenä ajankohtana (ei absoluuttisesti) nopein reitti. Pitkillä matkoilla nopein valinta yleensä lisää vaihtojen määrää. Vähiten vaihtoja -reittityyppi minimoi vaihtojen määrän ja lyhyin kävelymatka -reittityyppi kävelyetäisyyksien pituuden.

7. Asetusten tallennus

Voit tallentaa käyttämäsi asetukset jatkuvaa käyttöä varten. Ennen tallentamista asetukset tulee kuitata valituiksi hakunappia painamalla. Tallennetut asetukset näkyvät etusivun alaosassa, missä on myös linkki oletusasetusten palauttamista varten.

Sivun alkuun


Haun käynnistäminen

Kun olet valinnut lähtöpaikan, määränpään ja ajankohdan, käynnistä haku painamalla hakunappia. Matka.fi -palvelu laskee suositeltavimmat reitit ja tulostaa niistä koosteen, josta voit valita haluamasi reitit tarkempaan tarkasteluun.

Hakutulokset

Hakutuloksista näytetään ensin reittikooste, josta voi edetä tarkempiin reittikuvauksiin tai muuttaa hakuehtoja, jos tarjotut vaihtoehdot eivät vaikuta sopivilta.

Reittikooste

Reittikoosteesta näet ehdotettujen reittien tärkeimmät tiedot kuten matkan kestoajan, käytettävät liikennevälineet ja kävelymatkan. Voit myös tarkastella vaihtoehtoja kartalla valitsemalla 'Näytä reitti' -sarakkeen.

Reittikuvaus

Tarkempaan reittikuvaukseen pääset ’Näytä reitti- ja pysäkkitiedot’ -kohdasta, josta saat yksityiskohtaiset matkan tekoon tarvittavat tiedot valituille reiteille. Reitin kuvauksen alapuolella olevasta ’näytä reitti kartalla’ -linkistä pääset karttanäkymään, johon reitti on tallennettu. 'Näytä tarkka pysäkkilistaus' -kohdasta näet reitin sisältämät pysäkit ja arvioidut ohitusajat. ’Jatka reittiä määränpäästä’ -kohdasta voit jatkaa hakua toiseen määränpäähän. Linkeistä 'Aiemmin/Myöhemmin' voit muuttaa ajankohtaa.

Sivun alkuun


Omien paikkojen ja reittien tallennus

Voit tallentaa omia reittejäsi ja pysäkkejäsi muistiin. Tallennetut reitit ja paikat ovat käytettävissä pikavalintoina palvelun etusivulla.

Reitit ja paikat tallentuvat ’Tallenna paikka’ tai ’Tallenna reitti’ -painikkeista, kun katselet lähtöpaikkoja tai lopullisia reittejä. Voit tallentaa 10 paikkaa/pysäkkiä ja 10 reittiä. Kun tallennusraja on saavutettu, sinun on poistettava ainakin yksi tallennettu reitti/paikka ennen kuin voit tallentaa uusia. Tallennetut reitit ja paikat on valittavissa suoraan etusivulta.

Tallennus vaatii että sinulla on selaimessasi cookiet (evästeet) käytössä.


Sivun alkuun


Karttatoiminnot

Matka.fi -palvelussa on kiinteänä osana karttapalvelu, joka mahdollistaa seuraavat toiminnot:

  • Reittiehdotusten visualisointi karttapohjalla
  • Yksittäisen kohteen tai katuosoitteen sijainnin tarkastelu karttapohjalla
  • Lähtöpaikan/päätepisteen valinta kartalta
Karttatoiminnoissa on seitsemän mittakaavatasoa ja punainen laatikko ilmaisee tarkemmalla tasolla näkyvän alueen. Kartalta voi osoittaa uuden keskipisteen ja karttaa voi liikuttaa reunoilla olevilla nuolilla. Kartan sivuilla olevilla linkeillä (+) ja (-) voit suurentaa tai pienentää karttaa.

Sivun alkuun


WWW-teknisiä seikkoja

Selainvaatimukset

Matka.fi-palvelua ei ole suunniteltu millekään tietylle selaimelle, vaan siitä on pyritty tekemään mahdollisimman yleiskäyttöinen. Mikäli palvelu ei toimi oikein käyttämälläsi selaimella, kerro asiasta palautelomakkeella (muista mainita käyttämäsi selainversio). Olemme kiitollisia kaikesta palvelun kehittämisessä auttavasta palautteesta.

Javascript

Javascriptiä on käytetty Matka.fi-palvelussa vain pieniin käytettävyyttä parantaviin aputoimintoihin. Voit käyttää palvelua, vaikka et haluaisikaan sallia javascriptin käyttöä.

Sivun alkuun


Symbolien selitykset

Näytä / valitse kartalla
Paluureitti
Tallenna oma paikka / reitti
Kävely
Linja-auto
Juna
Metro
Raitiovaunu
Lautta
Lentokone
Käytetty pysäkki
Lähtöpaikka/määränpää

Sivun alkuun


Tietojen ylläpito

Matka.fi -palvelua ylläpitää Liikennevirasto. Palvelun tiedot perustuvat kuntien/kaupunkien, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja liikennöitsijöiden ylläpitämiin aikataulutietoihin. Tietoja päivitetään jatkuvasti, keskimäärin viikon välein. Matka.fi -palvelu käyttää aina tuoreinta saatavilla olevaa aikataulutietoa. Palvelu sisältää aikataulut noin kuukaudeksi eteenpäin. Mahdollisista virheistä ja puutteista voit ilmoittaa palautelomakkeella.

Matka.fi:ssä oleva joukkoliikennedata ja reititys on saatavilla palvelun avoimen datan rajapinnasta. Tiedot rajapinnasta ja sen käyttöoikeudesta löytyy osoitteesta http://developer.matka.fi.

Matka.fi www-sivustolla käytettyjen kuvien oikeudet ovat Liikenneviraston tai liikenneviraston kumppaneiden. Palvelun tuottamiseen käytettyjen ohjelmien oikeudet, mukaan lukien kartta-aineistot, ovat niiden lisenssinhaltijoilla.

Sivun alkuun

 Takaisin

HUOM! Tulokset perustuvat arvioituihin ajoaikoihin. Ehdotetun yhteyden toteutumista ei voida taata.
Copyright © 2015 Liikennevirasto - Tutustu myös avoimen datan rajapintoihin
Powered by CGI